Historie

Op deze pagina wordt een samenvatting gegeven van de geschiedenis van Schutterij Sint Willibrordus. Er is verschillende informatie te vinden over de oprichting van de vereniging, de eerste keer winnen van het OLS, het bezoek van Koningin Beatrix op Koninginnedag en de deelname aan het WMC.

Oprichting

Schutterij Sint Willibrordus werd in 1951 opgericht. Koob van Montfort werd benoemd tot de eerste voorzitter. Met het voorstel van Gradje van Lier, geboekstaafd als “Me dunkt die kerel die daar op d’n Hof gedoopt hè, meuge we niet verbij gao” waarmee hij verwijst naar de al eeuwenoude Willibrordusput, krijgt de vereniging haar naam. Het op 12 december 1951 door de gemeente ingewilligde verzoek tot plaatsen van een schietboom is de oprichtingsdatum van de schutterij. Die schietboom wordt in het voorjaar van 1952 geplaatst bij ‘de Krémmér’, winkel en boerencafé van Graad, Truij, Nel en Harrie (d’n bèkker) Verstappen aan de Astenseweg, dat clubhuis wordt en blijft tot 1976.

Het zestal wat in 1954 het OLS heeft gewonnen.
Schutterij Sint Willibrordus en Perscussie groep Prima Verde.
De destijdse koningin Beatrix op bezoek.
Goude medaille behaald op het WMC 2017.
Ontvangst zestal in Meijel.

Winst OLS 1954 en organisatie 1955

Het zestal schutters: Jan Puts, Tjeu van Deursen, Sjeng van Deursen, Willem Snijders, Grad van Lier, Sjra van Heugten en buksmeester André Philips schreven destijds geschiedenis. Zij wisten voor de nog jonge schutterij in 1954 d’n Um te winnen bij het OLS in Margraten.

Met medewerking van de hele Meijelse gemeenschap werd het OLS in 1955 georganiseerd. Meijelse ondernemers waren donateur of begunstiger en andere Meijelse verenigingen hielpen mee. Het feestterrein werd ingezaaid nabij de Kurversweg. Op 3 juli 1955 beleefde Meijel een geweldig OLS met een schitterende optocht door het dorp

Ontstaan muziekkorps

Het drum- en klaroenkorps is voortgekomen uit het trommelkorps dat na het OLS 1954 is opgericht. De leden kregen eigen uniformen, bestaande uit een broek en een sporthemd. Met vier nieuwe trommen, drie klaroenen en enkele bij de Harmonie geleende instrumenten werd muziek gemaakt. In 1957 werden de uniformen compleet gemaakt met bijbehorende jassen.

Koninginnedag in Meijel

Koninginnedag 1986 staat in de geschiedenisboeken van de schutterij met hoofdletters geschreven. De destijdse koningin Beatrix en haar gevolg bezoeken op deze dag de gemeenten Deurne en Meijel. Burgemeester Kirkels, ook jarenlang juryvoorzitter op de OLS-feesten en dus zeer vertrouwd met de Limburgse schutterstraditie, mag de koningin welkom heten bij het schutterslokaal van Sint Willibrordus. Het Jachthoorn en trompetterkorps brengt een welkomstgroet aan het gezelschap. Bij het clubgebouw van de schutterij wordt de wedstrijd om de Oranjebeker tussen beide Meijelse schutterijen bezocht. De jonge prinsen nemen ook plaats onder de buks en schieten op de böllekes. Zo maken ze kennis met het schutterswezen. Door het hoge bezoek staat de schutterij op deze dag in het hele land in de belangstelling.

WMC 2017

Het Wereld Muziek Concours: De Olympische Spelen voor de blaasmuziek, met 20.000 deelnemers uit 32 landen, 6 continenten en 350.000 bezoekers werd gehouden in Kerkrade. Na veertig jaar deed ons korps weer mee aan dit spektakel. Na een lange periode van voorbereiding, om alles muzikaal en marcherend perfect voor elkaar te krijgen, werd er een schitterend optreden neergezet in het Roda Stadion in Kerkrade. Het korps behaalde in de Mars 1e divisie 80 punten, een gouden medaille!

Winst OLS 2019 en organisatie 2022

Sinds jaar en dag wordt door Nederlands en Belgisch Limburg samen het OLS gevierd: het Oud Limburgs Schuttersfeest. Dit schuttersfeest bestaat uit een reeks van activiteiten met als hoogtepunt de schietwedstrijden tussen de verschillende Limburgse schuttersverenigingen. In 2019 heeft Schutterij Sint Willibrordus het OLS gewonnen. Vanwege het coronavirus dat destijds in 2020 plaats vond, kon het OLS een aantal jaar niet plaatsvinden. In 2022 was het zo ver en was de vereniging eindelijk aan zet om het OLS te mogen organiseren. Het was een geslaagd evenement!

Contact

Ben jij nieuwsgierig geworden en wil je een kijkje nemen op een van onze repetities? Wil je graag een steentje bijdragen, lid worden of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op. We gaan zo snel mogelijk aan de slag om jouw vraag te beantwoorden!